Välj rätt cykelbelysning

Nu när det börjar bli mörkare ute är det viktigt att se över sin cykelbelysning och se till att du både ser och syns ordentligt i mörkret. Välj rätt belysning och hjälp till att minska risken för olyckor.


Vad säger lagen?

Enligt lagen ska ljuset fram vara vitt eller gult och ljuset bak rött. Framtill måste ljuset vara fast och får inte vara blinkande. Cykelbelysningen måste synas tydligt på 300 meters avstånd.

Vilken lampa ska jag välja?

För att synas tydligt för dina medtrafikanter bör du välja en framlampa på minst 100 lumen. Ett bra kit med fram- och baklampa kostar mellan 300 och 500 kr.

Cyklar du på vägar där det är lite mörkare behöver du en starkare belysning som lyser upp vägen för dig. Det fixar en framlampa på 300-600 lumen. För en bra framlampa får du räkna med ett pris på cirka 500-1000 kr.

Cyklar du i skogen kan du behöva en framlampa på över 1 000 lumen för att se riktigt bra i mörkret. För att se ännu bättre kan du kombinera cykelbelysningen med en pannlampa.

Kom ihåg att matcha din framlampa med en bra baklampa så att du syns och ser riktigt bra!

Vad behöver jag tänka på?

Montering
Om du kommer att ta av och på lamporna är det viktigt att du väljer en lampa som är enkel att montera. Ska belysningen sitta kvar på cykeln är det bättre att välja en lampa som är svårare att ta av.

Batteritid
Väljer du en lampa som ska sitta kvar på cykeln är det viktigt att titta på lampans batterikapacitet så att lampan inte behöver plockas av och laddas så ofta. Köper du en kraftfull lampa kan det också vara bra att se över batterikapaciteten om du cyklar längre sträckor.

Rikta din belysning mot vägbanan
Kom ihåg att rikta din framlampa ner mot vägbanan så att du inte bländar dina medtrafikanter.

Testa belysningen
Det bästa sättet att se hur cykelbelysningen verkligen lyser, är att testa den på plats i butiken. Det finns även olika webbsidor som testar och jämför olika cykellampor.

Senaste nyheterna

Nu när det börjar bli mörkare ute är det viktigt att se över sin cykelbelysning och se till att du

Låter du cykeln vila under vinterhalvåret? Då är det viktigt att du förbereder den för vintervilan så att den fortsätter

Vad säger lagen? Enligt lag måste en cykel alltid ha ringklocka och broms. Cyklar du i mörkret måste din cykel

Tillbehör Cyklar Västerås

Vi har ett brett utbud av cykeldelar och tillbehör i vår butik från bland annat CST Tyres, Shimano, ABUS och engelska Brooks Saddles. Välkommen in till vår butik på Emausgatan 29 i Västerås!