Vilka regler gäller när du cyklar?

Vilka regler gäller? Hur behöver min cykel vara utrustad? Behöver jag hjälm? Här kan du läsa om vilka regler som gäller när du cyklar och vad din cykel enligt lag måste vara utrustad med.

Vad säger lagen?

Enligt lag måste en cykel alltid ha ringklocka och broms. Cyklar du i mörkret måste din cykel ha belysning och reflexer. Leder du cykeln i mörkret behöver cykeln varken belysning eller reflexer.

Belysning - Vad gäller?

Cyklar du i mörker måste din cykel vara utrustad med:

  • En lampa baktill med rött ljus som tydligt syns på ett avstånd av 300 meter.
  • En lampa framtill med vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att du kan cykla säkert och som syns tydligt på ett avstånd av 300 meter.
  • Röd reflex baktill.
  • Vit reflex framtill.
  • Vit eller orangegul reflex på sidan.

Tänk på att cykelbelysningen fram måste vara fast. Den röda lampan bak får blinka, men måste blinka med minst 200 blinkningar/minut.

Måste jag använda hjälm?

Barn och ungdomar under 15 år ska enligt lag använda cykelhjälm. Andra hjälmar med jämförbara skyddsegenskaper kan användas. Är du över 15 år finns inget lagkrav på att använda hjälm men det rekommenderas alltid.

Är du under 15 år kan du stoppas av polisen om du inte bär hjälm när du cyklar. Du får en påminnelse men ingen bot. Du som fyllt 15 år och skjutsar någon under 15 år som inte bär hjälm kan däremot få böter.

Vad gäller för eldrivna cyklar?

Nuförtiden finns det tre typer av eldrivna fordon som klassas som cyklar:

  • Elfordon med trampor som kan förstärka trampningen upp till 25 km/h.
  • Elfordon utan trampor med en maxhastighet på 20 km/h, till exempel elsparkcykel och Segway.
  • Elfordon avsedda för personer med funktionsnedsättning med en maxhastighet på 20 km/h, till exempel elrullstol och elskoter.

Tänk på att om en eldriven cykel frångår dessa krav kan den klassas som en moped. Då gäller andra lagar och regler och du kan behöva körkort.

Var på vägbanan ska jag cykla?

Du ska alltid cykla på höger sida av körbanan. Finns det en cykelbana cyklar du på den i första hand.

Om du är över 15 år och hastighetsbegränsningen på vägen inte är högre än 50 km/h får du cykla på på vägen även när det finns en cykelbana. Är hastighetsbegränsningen högre än 50 km/h får du bara cykla på vägen om det inte finns någon cykelbana dit du ska.

Får jag skjutsa någon på cykeln?

Du får bara skjutsa någon på din cykel om cykeln har lämpliga säten och skydd mot hjulekrarna. Du måste även ha fyllt 15 år och får endast skjutsa ett barn som är under tio år. Om du fyllt 18 år får du skjutsa två barn som är under sex år.

Elsparkcyklar är inte avsedda för fler än en person och du får därför inte skjutsa någon på dem.

Läs mer på Transportstyrelsens webbsida.

Vi hjälper dig att cykla säkert!

Välkommen in till oss på Sahlbergs Cykel & Sport så hjälper vi dig att välja rätt tillbehör för dig och din cykel så att du kan cykla tryggt och säkert.

Rekommenderade artiklar